Bevezetés
A termék minősége szempontjából kiemelkedő jelentősége lehet a környezet páratartalmának. A páratartalom és a termék nedvszívó képessége kölcsönhatásban áll egymással, ezért a gyártás, a tárolás és a szállítási során a páratartalom kontrollja elengedhetetlen követelmény. Különösen igaz ez a hatóságok által felügyelt területeken, mint például gyógyszeripar, biotechnológia, orvosi műszergyártás, és élelmiszeripar. A hatóságok megkövetelik, hogy egy termék gyártása, tárolása és szállítása során olyan hőmérsékleti és páratartalom körülményeket kell biztosítani, amely a termék minőségét (stabilitását, hatóerejét, élvezeti értékét, tisztaságát, állagát stb.) nem rontja.
Példa: hogyan tudjuk meghatározni az optimális páratartalom mértékét a gyártás folyamán?
Vegyünk egy A terméket, amelynek nedvesség felvevő sebessége:
- 0.8 mg/min. 43.2 %RH relatív páratartalom mellett,
- 2.2 mg/min. 75.3 %RH relatív páratartalom mellett, és
- 3.0 mg/min. 93.6 %RH relatív páratartalom mellett.
Mi az a relatív páratartalom érték, amely megfelel a gyártási követelményeknek?
A mérések alapján extrapolációval megkaphatjuk a maximálisan megengedett páratartalom értékét (pl. 0 mg/min. nedvesség felvevő sebesség mellett a páratartalom megengedett maximális értéke 28 %RH)
A termékek stabilitását és lejárati idejét döntő mértékben befolyásolja a termék nedvszívó képessége, aktív-víz tartalma és a tároló edény permeábilitása.
|